M.E.M.CS.H-Magyar Elit Mesterlövész Csapat Honlapja
"Kemény kiképzés érted!"
MENÜ

Meghalt két magyar katona Afganisztánban

Négy másik sérült is van

Meghalt két magyar katona Afganisztánban, négy pedig megsérült. Az egyik sérült állapota életveszélyes. Nem támadás okozta a tragédiát, közúti baleset történt. A katonák egy páncélozott autóval éppen előztek, amikor a kocsi felborult.

A magyar honvédség páncélozott teherautóit és egészségügyi kocsijait szállított el egy óriás repülőgép a Liszt Ferenc repülőtérről Afganisztánba, a magyar katonáknak.

A magyar katonákat egy még ennél is biztonságosabb autóban érte a halálos baleset. A honvédség egyik M-RAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott kocsija borult fel, magyar idő szerint kedd délelőtt. A katonák Baghlan tartományban, Mazar-e Shariftól 15 kilométerre előztek, amikor az autó felborult.

„Egy mellékútról a főútra kihajtott egy afgán jármű, és ezt a járművet kezdte el előzni az egész konvoj. A konvojban harmadikként haladt a balesetet szenvedett jármű. Amikor az afgán jármű mellé ért, akkor a szemtanúk elmondása szerint a magyar jármű vezetője, valami mások által nem látott ok miatt balra rántotta a kormányt” – mondta Hende Csaba, honvédelmi miniszter.

A felborult kocsiban hat katona utazott. Az autó teljesen összetört, egy katona a helyszínen, egy pedig a kórházban halt meg.

„ A torony leszakadt, kiszakadt a járműnek mind a négy kereke. A toronylövész, Dálnoki András szakaszvezető a helyszínen életét vesztette. A jármű parancsnoka Róth Orsolya szintén életét vesztette” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A kocsiban utazó négy másik katona is megsérült, egyikük állapota életveszélyes.

A magyar katonák közül közúti balesetben eddig senki nem halt meg Afganisztánban, de orvtámadásban és bombák hatástalanítása közben már négy magyar katona halt meg. A mostani balesettel együtt összesen hat magyar katona vesztette életét Afganisztánban.

Hét év alatt hét magyar katona veszett oda

Hétre nőtt az elmúlt években, Afganisztánban és Irakban elesett magyar katonák száma.
Nagy Richárd (27 éves volt,2004 június)
Kovács Gyula (30 éves volt,2008 június 10)
Nemes Krisztián (32 éves volt,2008 július 12)
Pappné Ábrahám Judit (32 éves volt,2010 augusztus)

2004 júniusában, Irakban távirányítású pokolgép robbant egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj mellett. A kiserejű robbanás a második kocsi mellett történt, amelyben Nagy Richárd szakaszvezető is ült. Bár a golyóálló mellényét előírásszerűen viselte, mégis életveszélyes sérüléseket szenvedett a repeszektől. Nem sokkal később a gyors orvosi beavatkozás ellenére életét vesztette. Nagy Richárd mindössze 27 éves volt.

2008 nyarán Afganisztánban bő egy hónap eltéréssel vesztette életét az újjáépítési csoport két magyar tűzszerésze is. Június 10-én Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester - magyar idő szerint - a reggeli órákban egy házi készítésű bombát próbált hatástalanítani. A szerkezet azonban felrobbant és a detonációban a magyar katona életét vesztette. Kovács Gyula 30 éves volt. A váltására érkezett Nemes Krisztiánnak hasonló feladatot látott el július 12-én. Ugyancsak egy házilag készített robbanószerkezetet kellett hatástalanítani az egyik út mellett, amikor a pokolgép felrobbant. Nemes Krisztián 32 éves volt.

Az utolsó támadás tavaly augusztusban történt Afganisztánban. A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport egyik konvoját Pol-e Khumritól északnyugatra, 20 kilométerre érte támadás. A csoport nyolcadik váltásának hazautazó állománya éppen az ISAF - Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő - központjába tartott, amikor egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. Egy magyar katonanő, a 32 éves Pappné Ábrahám Judit a helyszínen életét vesztette. A támadásban egy társa életveszélyesen, két másik katona pedig súlyosan megsérült. Az életveszélyes sérültért, egy kétgyermekes apukáért itthon sokáig küzdöttek az orvosok, de már nem lehetett megmenteni, szeptemberben belehalt sérüléseibe. A 37 éves tiszthelyettest, Kolozsvári Györgyöt a Honvédkórház intenzív osztályán ápolták, napi 24 órás ügyeletben.


Emlékezzünk meg mi is az összes magyar elesett katonára akik a békéért,az igazságért harcoltak és "elestek",hiszen kiérdemelték tetteikkel.
 
Monte Grappa
 
Kinek mit mond vajon ez a ...........?
Hát igen,sokan nem tudják hogy vajon miről is lehet szó.

Először hangzott el magyar miniszteri köszöntő Észak-Olaszország egyik legjelentősebb első világháborús kegyhelyén vasárnap. Monte Grappa megemlékezései évtizedek óta nemzetközi keretek között rendszeresek, sziklái alatt több ezer magyar katona maradványa nyugszik, neve mégis ismeretlen idehaza. Helyszíni riport Fontéból, Olaszországból.

Augusztus első hétvégéjén furcsa szerzetekkel találkozhat a gyanútlan utazó Észak-Olaszország Veneto tartományában: díszbe öltözött katonazenekarok nyilvános próbái, zubbonyos hagyományőrzők rögtönzött jelenetei, a gyorsforgalmi úton feltűnő fáklyás futók kíséretei jelzik, hogy nem hagyományos nyári hétvége következik. Persze távolról sem valami vakációs turistalátványosság előszele mindez – a hetvenes évek óta minden év augusztusának első vasárnapján hagyományos első világháborús megemlékezés, a Cerimonia di Cima Grappa előkészületei zajlanak a szemünk előtt.

Egykor éppen ezen a vidéken szemben álló felek (olaszok egyfelől, a Monarchia népei másfelől) találkozója, tiszteletadás a hősi halált halt tízezrek felé. A grappai kegyhely alkalmas helyszín: kövén egymás mellett sorakoznak osztrák, olasz, magyar, cseh és más népek elesett katonáinak nevei, háborús ítélkezés, megkülönböztetés nélkül.

Kegyhely a felhők között

Néhány perccel múlt hét óra vasárnap reggel, Fonte Alto felől közelítünk Monte Grappa 1775 méteres magaslata felé. A magyar delegáció nagyjából húszfős: autókonvojunk elsők között érkezik az emlékmű és a vendéglátó-épület alatti parkolóba. A szűk fennsíkról tökéletes látvány nyílik az északolasz síkságra, a Brenta és a Piave folyók völgyeire. Évről évre mintegy kétezer embert várnak ide a környék településeinek elöljáróiból összeállt olasz szervezők. – 2004-ig nem volt magyar küldöttség vagy képviselet, mi kezdtük el, akkor jöttünk ide először.

„Semmi különösre nem kell gondolni, véletlenül, családi kapcsolatok alapján bukkantunk a helyszínre” – meséli Dinyés László, a Magyar Monte Grappa Baráti Kör Egyesület elnöke. – Bár az elején megpróbáltuk hivatalos útra terelni a dolgot, és megkerestük a Hadtörténeti Intézetet és a Honvédelmi Minisztériumot is, hogy igazán képviselhetné magyar részről is hivatalos személy Magyarországot, ám sehol sem jártunk sikerrel, ígéreteknél többet nem igazán kaptunk. Így hatodik éve családi kapcsolatokból, személyes szimpátiákból épül ez a közösség. Az egyesületünk most 50 tagot számlál” – Monte Grappa magyar szempontú jelentősége a jelölt és jelöletlen sírok méretében rejlik: az olasz halottak mellett mintegy tízezer, egykori osztrák-magyar hadtesthez tartozó katona maradványa nyugszik itt; közülük 142 magyar név szerint szerepel Monte Grappa köveibe vésve.

A ceremónia kezdetéig bejárjuk a magyarok neveit megörökítő parcellát, a felvonulási színtereket, a katonazenekarok próbáit, és a fennsík alá rejtett alagútrendszer néhány járatát.

Szerte Észak-Olaszországban, így a Monte Grappát magába fogadó Venétföldön is igen különleges megbecsüléssel gondozzák az első világháborús emlékezés tereit. Az Isonzó (szláv nevén Soča) folyásától, majd az szlovén-olasz határtól közelítve a Dolomitok térségéig az egykori harcok, frontmozgások összes állomása, kisebb-nagyobb jelentőséggel bíró színhelye mementóvá vált, több nyelven dokumentáltak; a harmincas évek fasiszta berendezkedése pedig a hősi-győzelmi nosztalgia miatt gondoskodott nagyszabású obeliszkek, emlékparkok építéséről.

Kilenc órára Monte Grappa zsúfolásig telik emberekkel, és a felvonulási tereken egymást érik a tarka egyenruhákba öltözött katonai hagyományőrző csoportok: osztrák gyalogosok, olasz hegyi vadászok – és a kiemelten népszerű fényképezkedő célpontul szolgáló magyar huszárok (a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrzők tagjai). Magyar szemmel nemzeti vonatkozású megemlékezéshez képest szokatlan méret és kavalkád ez. (A trikolór-erdő néha pedig kifejezetten megtévesztő, az értelemszerű olasz-magyar hasonlóságok miatt.)

Valamivel kilenc óra után már minden küldöttség rendben sorakozik, és az osztrák, majd az olasz himnusszal kezdetét veszi a zászlófelvonás. A Monarchia nemzetei – az egykor volt szövetségi rendszernek megfelelően – egy téren helyezkednek el. A látvány a korhű ruhák és zászlók, hatalmi jelvények miatt egyszerre történelmi élőkép, és komoly, hétvégi katonásdin jóval túlmutató, méltóságteljes seregszemle. A vendéglátó olaszok számára, mint a győztes antant-hatalmak tagjainak elvileg győzelmi demonstráció is lehetne ez a ceremónia. Már csak azért is, mivel a Dolomitok vidéke, az Asiago-fennsík, a közeli Piave vonala a számtalan kudarc és veszteség ellenére is sikeres védekező-honvédő harcok szimbólumai Olaszországban.

A Monte Grappán azonban győzelemről senki sem beszél. A hegyi háborúkba beragadt, minden előzetes tervnél hosszabbra és véresebbre nyúlt „grande guerra” (összesen 12 isonzói csata, osztrák-magyar támadások Tirol felől, Doberdó stb.) sem eredményeket, sem megnyugvást, tehát végső soron valódi győzelmet sem hozott.

Magyar miniszteri köszöntő – a történelemben először

Nagyjából fél tizenegyig egymást érik a köszöntő beszédek, a szervezők és vendégek képviselőinek szónoklatai, majd koszorúzási szertartások után rögtön katolikus szentmise kezdődik. Minden beszéd, prédikáció a háborús borzalmak felejtésének megakadályozásáról, a béke fontosságáról, az egykori gyűlölködés és agresszió meghaladásáról szól. A mise után az egykor szembenálló felek külön szertartásokhoz oszlanak: a központi felvonulási térből külön irányba a Monarchia, és külön Olaszország hagyományőrzői. A Monarchia képviselőit a magyar delegációból Borsányi Katinka, a Magyar Monte Grappa Baráti Kör Egyesület alelnöke köszönti, majd olaszul tolmácsolja dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter levélben elküldött beszédét; a mozzanat jelentős, hiszen először fordul elő Monte Grappa történetében, hogy Magyarország hivatalos üzenetet közvetít a megemlékezés résztvevőinek.

Hende beszédéből kiderül: túl azon, hogy munkaköri kötelességének tekinti hozzájárulását az első világháborús hősi halottak emlékének őrzéséhez, személyes kötődése is van az olaszországi fronthoz, hiszen apai nagyapja is részt vett a harcokban, és azon szerencsések közé tartozott, akik hazatérhettek szeretteikhez. (A beszéd teljes terjedelmében itt elolvasható. LINK!)

„Rendkívül komoly eredménynek tartom, hogy a Honvédelmi Minisztérium ezúttal érdemben reagált megkeresésünkre, és végre hivatalos magyar köszöntő is elhangozhatott Monte Grappa ünnepségén” – mondja Dinyés László. Az nem lehet, hogy több ezernyi elesett magyar katona emléke nem létezik a magyar minisztérium számára. Ha most megkérdezné, hogy egyáltalán miért csináljuk, miért szervezzük évek óta a magyar delegációt civilekből, akkor azt mondanám: azon egyszerű oknál fogva, hogy eddig senki más nem csinálta.”

 

Mint az a Magyar Monte Grappa Baráti Kör küldetésnyilatkozatából kiderül, céljuk a hagyományőrzésen túl a kutatás, vagyis legalább annak a 142 magyar katonának a pontosabb azonosítása, akinek a nevét a grappai feliratoknak köszönhetően ismerjük. Mivel az első világháborús magyar veszteséglistákat a hetvenes években megsemmisítették, a feladat különösen nehéz, noha részeredmények már vannak: valaki Londonból, az interneten keresztül talált a Grappa társaság oldalán levő listára, így fedezve fel rokonát, mást egyházi nyilvántartásokon keresztül sikerült azonosítani. „Semmi más célunk nincs ezzel, mint megadni a lehetőséget legalább néhány magyar családnak, hogy az életben még egyszer azt mondhassák: nézd, megtaláltuk, ott nyugszik a nagypapi” – zárjuk a beszélgetést Dinyés Lászlóval.

Közben véget ér a Monarchia külön koszorúzása: legtöbben a vendéglőben rendezett állófogadásra mennek (még többen pedig a magyar huszárokkal kívánnak közös fotót készíteni), majd a szieszta kezdete miatt lassan eltűnnek a katonai egyenruhák, és mindenki hazafelé indul. Monte Grappa nem a legnagyobb és nem is az egyetlen kegyhely, mely emléket állít az olasz frontokon elesett magyaroknak, ám többezer halottat rejtő földje, felfedezetlensége (magyar szempontból), és valóban különleges atmoszférája figyelmet érdemel. Az első világháború kitörésének száz éves évfordulóján mindenképpen érdemes és illő lenne, ha Magyarország elmondhatná magáról: ismeri és számon tartja halottainak kegyhelyeit.

Hírek

Weblap készítés ingyen

Szavazás

Tetszik az oldal?
nem
igen
K**** szar
B*** ***!
Nagyon tetszik!
Asztali nézet