M.E.M.CS.H-Magyar Elit Mesterlövész Csapat Honlapja
"Kemény kiképzés érted!"
MENÜ

Sorozatunk korábbi részeiben igyekeztünk különlegességekkel megismertetni Olvasóinkat. Most megpróbáltuk csokorba gyűjteni a legjobb nagykaliberű mesterlövész fegyvereket, és két részben megmutatjuk a TOP 10-et, azaz a tíz legjobbnak tartott fegyvert a kategóriában.

 

Természetesen mint minden „legjobb" lista ez is szubjektív, így lesznek akik egyet értenek vele és lesznek akik nem. Következzenek most a listánkon 6-10. helyezett fegyverek.

10. Zastava M93 – Black Arrow (Szerbia)

Az M-93 Crna Strela (Black Arrow) nagykaliberű mesterlövész puskát az 1990-es évek első felében fejlesztették ki az egykori Jugoszlávia Zastava fegyvergyárban. A fegyvert az 1990-es évek végétől alkalmazza a jugoszláv (majd utódállamai) hadsereg.

Tömeg: 14,5 kg
Hossz: 1510 mm
Lőszer: .50 BMG (12,7x99 mm)
Mechanizmus: forgótolózár
Lőszer sebessége: 888 m/s
Hatásos lőtávolság: 1600 m
Tár befogadóképessége: 5 lőszer

9. McMillan TAC-50 (USA)

A McMillan TAC-50 típusú fegyvert az USA egy kis fegyvergyártó cége a McMillan Bros. Rifles Co. fejlesztette. A TAC-50 típusú Long Range Sniper nagykaliberű mesterlövész puskát 2000 óta használja a kanadai hadsereg. A TAC-50 család fegyverei nagypontosságúak, garantálható a 0,5 MOA (azaz 0,5 szögperc). A fegyverrel hitelt érdemlően dokumentált legnagyobb távolságú célmegsemmisítést 2003-ban jegyezték fel, amikor is egy kanadai mesterlövész 2430 m-es távolságból ölt meg egy tálib lázadót Afganisztánban.

Tömeg: 11,8 kg
Hossz: 1448 mm
Lőszer: .50 BMG (12,7x99 mm)
Mechanizmus: kézi működtetésű forgótolózáras
Lőszer sebessége: 823 m/s
Hatásos lőtávolság: 2000 m
Tár befogadóképessége: 5 lőszer

8. Gepard GM6 Lynx (Magyarország)

A „Romboló” egy magyar fejlesztésű és gyártmányú nagykaliberű mesterlövész puska. Egy különleges technológiának köszönhetően a fegyver visszarúgása jelentősen kisebb mértékű, mint az ugyanebbe a kategóriába tartozó fegyverek esetében. A fegyver egyaránt alkalmazható az orosz szabvány (12,7x107 mm) szerinti lőszerrel, vagy a szabványos .50Browning lőszerrel. A fegyverrel nagy hatásfokkal semmisíthetőek meg 600-800 m-es távolságból könnyű páncélzattal rendelkező gépjárművek, könnyű fedezékek, épületek, rádió-és/vagy elektronikai szerkezetek, rakétaindító állványok, valamint lebegő helikopterek. A fegyvert könnyű tömege, nagy pontossága kis mérete, valamint lenyűgöző tűzgyorsasága emeli a legjobbak közé.

Tömeg: 10 kg
Hossz: 1125 mm
Lőszer: 12,7x107 mm
Mechanizmus: félautomata
Lőszer sebessége: 870 m/s
Hatásos lőtávolság: 1500 m
Tár befogadóképessége: 5 lőszer

7. AMSD OM 50 – Nemesis (Svájc)

Az OM 50 Nemesis születését egy volt amerikai tengerészgyalogosnak, James Owen-nek és egy svájci mérnöknek, Chris Movigliattinak köszönheti. A fegyver prototípusa mndössze három hónap alatt készült el 2001-ben, majd 2003-ban a svájci AMSD (Advanced Military System Design) cég megkezdte e fegyver sorozatgyártását. Az OM 50 Nemesist több európai ország speciális rendőri egysége, valamint számos hadsereg speciális erői rendszeresítették. A fegyver megalkotásánál alapvető cél volt a sokrétű– köztük városi viszonyok közötti – alkalmazás biztosítása kis lőtávolságokban. A különleges töltények használatának köszönhetően a puska terepviszonyok között, 300 méteres távolságból leadott lövés esetén 0,5 MOA (0,5 szögperc), míg 1000 m-es távolságból kevesebb, mint egy 1 MOA (1 szögperc) pontosságot biztosít. Lőtéri körülmények között 100 yard (911 m) távolságból leadott lövések esetén a becsapódások 0,25 MOA pontosságot eredményeztek.

Tömeg: 10 - 15 kg az alkalmazott csőtől függően
Hossz: 1029 – 1562 mm
Lőszer: .50 BMG (12,7x99 mm)
Mechanizmus: forgótolózár
Lőszer sebessége: az alkalmazott csőtől függ
Hatásos lőtávolság: 1600 m
Tár befogadóképessége: 5 lőszer

6. Accuracy Iternational AS50 (Nagy-Britannia)

Az AS50 a híres brit fegyvergyártó cég, az Accuracy Iternational fejlesztése, amit 2005 januárjában mutattak be az Egyesült Államokban, a ShotShow-2005 rendezvényen. A fegyvert kifejezetten a SOCOM (az Egyesült Államok Különleges Erőinek Parancsnoksága) igényeinek megfelelően fejlesztették és a US NAVY különleges erőinek központjában tesztelték.

Tömeg: 14,1 kg
Hossz: 1369 mm
Lőszer: .50 BMG (12,7x99 mm)
Lőszer sebessége: nem ismert
Hatásos lőtávolság: 1500 m
Tár befogadóképessége: 5 vagy 10 lőszer

SZVD

Az SZVD vagy Dragunov-mesterlövészpuska (oroszul: Снайперская винтовка Драгунова [Sznajperszkaja vintovka Dragunova], rövidítve SZVD), egy gázelvételes, forgózáras reteszelésű fegyver, amit Jevgenyij Dragunov tervezett a Szovjetunióban 1958 és 1963 között. Az SZVD volt a világ első, kifejezetten erre a célra épített puskája, és nagyon elterjedt (jónéhány változatával együtt) a Varsói Szerződés országaiban. A fegyver félautomata, csak egyeslövésre képes. A fegyver SZVD–63 típusnéven is ismert, ahol a szám a rendszeresítés évére utal. Az SZVD azonban nem tartozik a klasszikus mesterlövész fegyverek közé, ezért gyakran katonai távcsöves puskának is nevezik

Sniper rifle SWD.jpg 

 

Tartozékok

Az SZVD szabványos tartozéka a PSZO–1 optikai irányzék (4-szeres nagyítással, 24 mm-es tárgylencsével), passzív infravörös szűrővel, parallaxisállítási lehetőség azonban nincs. A távcső szálkeresztje az éjszakai használathoz megvilágítható, ehhez egy kis 3V-os akkumulátor szolgáltatja az elektromos energiát. A szálkereszt mellett egy 170 cm magasságú céltárgyra kalibrált távolságmérő skála is található. A tervezése idején a PSZO–1 irányzék egyike volt a legfejlettebb konstrukcióknak, melyeket valaha hadrendbe állítottak. Ma már elavultnak számít, a gyártás minősége sem megfelelő, gyakori hibája, hogy mozog benne a szálkeresztet tartalmazó tárgylemez. A fegyverhez az NSZPUM éjszakai irányzék használható, de több más hagyományos irányzékot is gyártottak a fegyverhez. Az irányzék meghibásodása esetére a puska néhány verzióját nyílt irányzékkal is ellátták. Szintén az SZVD tartozékai az AKM-hez is használt szurony, az arctámasz, a heveder, a tártartó erszény, valamint az alapvető tisztító és karbantartó eszközök

Hírek

Weblap készítés ingyen

Szavazás

Tetszik az oldal?
nem
igen
K**** szar
B*** ***!
Nagyon tetszik!
Asztali nézet