M.E.M.CS.H-Magyar Elit Mesterlövész Csapat Honlapja
"Kemény kiképzés érted!"
MENÜ

Horgászat

Mivel ez az egyik kedvenc időtöltésem, ezért készítem ezt a pár horgászattal kapcsolatos cikket.

A horgászatnak sokféle típusa létezik,ezeknek mind-mind megvan a saját izgalma,aki próbálta már a horgászatot az tudja miről beszélekKirály.

A horgászatnak sok kelléke van,ebbe beleértendő a horgászbotok,horgok,műcsalik kapásjelzők stb...

Horgászezközök

A horgászathoz használt legfontosabb és leggyakoribb eszközöket soroljuk itt fel. Természetesen ezeken kívül rengeteg eszköz létezik, melyek felsorolása egyenlő a lehetetlennel, hiszen minden módszerhez, víztípushoz, más és más felszerelést kell választanunk. Érdemes bújni tehát a folyóiratokat, internetet, horgászboltokat, mivel minden szezon produkál újabb kiegészítőket.

Horgászeszközök:
Horog I Horgászbot I Orsó I Súlyok I Úszók I

Horog

Közös hobbink jelképe. A fémmegmunkálás tökéletesedésével egyre nagyszerűbb horgokat kapunk kézhez. Alapanyaguk finom acélszál, amely kilágyított állapotban kerül feldolgozásra. A forma kialakítása után következik az anyag edzése, melynél a legkisebb hőeltérés sem engedhető meg. Végül kezelik a horgokat, attól függően, milyen típusú horgászatra, illetve milyen típusú vízben használják.
A horgok típusait ma már szinte össze sem lehetne számolni. Vastagság, méret, fajta szerint nagyon sok modellt megkülönböztetünk. Itt inkább az alapvető ismérvekre térünk ki.

Leggyakrabban egyes horgot használunk horgászataink alkalmával . Végződésük leggyakrabban füles, vagy lapkás, különbség a zsinórra erősítés módjában van. A horgokat számozzák, ezen számok alapján találhatjuk meg őket az üzletekben.

 

A horog száma 5/0 3/0 1/0 1 3 4 7 8 12 16 20
Az öböl szélessége (mm) 16 13 10 9,5 8,5 7,5 6,5 5,5 4,5 3,5 2,5

 

Ez különböző gyáraknál eltérő lehet, de az eltérés ritkán haladja meg a 10%-ot.
Kettes horgot ma már egyre ritkábban használnak. Annál gyakoribbak a hármas horgok ,melyeket leginkább csuka és harcsa horgászatánál alkalmaznak. Hegesztéssel zárt vagy egyik águkat szabadon hagyva hozzák forgalomba.

A horgászbot

A botnak a csali kihajításakor, a bevágásnál, illetve a hal fárasztásánál van szerepe. Feladata igen változatos. Előfordul, hogy a csalit csak néhány méterre, könnyed mozdulattal vetjük ki, máskor viszont 50-100 grammos ólomnehezékkel érhető el a halak tartózkodási helye. Különböző halaknál más-más botra van szükség a hatékony bevágáshoz, fárasztáshoz.

Ebből következik, hogy nem vághatunk neki a vízpartnak egyetlen bottal, mondván: ezzel nappal keszegezek, éjszaka pedig majd harcsázni fogok.

A horgászbotok ma kapható igen széles skálája minden, egyes esetekben igen speciális helyzetben is megállják a helyüket.
Két fajtájuk a leggyakoribb: a többrészes, összetoldható (3.kép), és a teleszkópos botok.

Mindkét típusnak megvan a maga előnye és hátránya. A teleszkópos botokat könnyű szállítani, akár otthon is összeszerelhetjük őket, elférnek egy hátizsákban is, ám sokkal nehezebbek, mint többrészes társaik, melyeket viszont igen körülményes szállítani (pl. egy tömegközlekedési eszközön).

Nagy lehet az eltérés a nyél anyagában és kidolgozásásban (a kritérium, hogy kényelmes és könnyen tisztítható legyen), a gyűrűk anyagában, elosztásában, számában (a gyenge anyagból készült gyűrű "berágódik", és tönkreteszi a zsinórt), az orsótartó kivitelezésében, és a bot karakterisztikájában.

Elsődleges szempont a vásárlásnál: tetszen a bot! Tudom, ez nevetségesen hangzik, de senki sem szeret olyan felszereléssel horgászni, ami nem a kedvére való. A horgászat hobbi, nem munka! Sokkal élvezetesebb lesz minden vízparton töltött perc, ha olyan botot fogunk a kezünkbe, amire élvezet ránézni. Természetesen nem másodlagos szempont a bot anyaga, dobósúlya, hossza sem. Ezeket mindenki a saját igényei szerint vásárolja, általános tanácsot nem lehet adni rá, hiszen annyiféle horgászmódszer létezik.

Az orsó

Szerkezeti szempontból az orsó két fő típusát különböztetjük meg: a forgódobú  és peremfutó orsó .

A forgódobú- vagy tárolóorsó, mint a neve is mutatja leginkább a zsinór tárolására alkalmas. Ezek jellemző típusa a műlegyező orsó. Fárasztani ritkán szoktunk vele, bár adódik alkalom, mikor erre is szükség lehet. Hagyományos fenekező, úszózó, pergető horgászatnál már ritkán használják, régen előszeretettel alkalmazták pl. a nádi pontyozásnál, harcsázásnál. Szerkezete roppant egyszerű.

A peremfutó orsók a gyakrabban elterjedt fajták. Két változata közismert: az első és hátsó fékes orsók. Különbség a nevükben említett automatikus fékberendezés elhelyezkedésében rejlik.Akár elől, akár hátul található, fontos a fék megfelelő beállítása a horgászat megkezdése előtt, hiszen nagyon fontos része a fárasztás procedúrájának: a fék ellensúlyozza a halak kirohanását. Egyre elterjedtebbek hazánkban is a multiplikátor orsók Akik egyszer próbálták ezt a típust, szuperlatívuszokban beszélnek róla.

Súlyok

A súlyoknak - kisebb-nagyobb tömegük révén - számos horgászmódszernél fontos szerepük van. Fenekezésnél a nagyobb tömegű súlyok alkalmazása teszi lehetővé, hogy a szereléket messzebbre hajíthassuk, pergetésnél a zsinór csavarodását hivatott kivédeni (excenter ólom), úszózásnál az úszót súlyozzuk le vele. Különböző méretben és alakban készülnek. Anyaguk ólom, mely olcsó, és könnyen megmunkálható.

Legismertebb a vágott ólomsörét, mely különböző átmérővel készül . Ehhez szaküzletben számozott dobozkákban juthatunk hozzá. Leggyakrabban osztott súlyozást használunk, ezért a legapróbbtól a legnagyobb szemekig bármilyen méretben beszerezhetünk belőlük. Felerősítésük szabálya, hogy annyira szorítsuk össze a sörétszemet, hogy a zsinóron kisebb erő kifejtésével mozgathassuk. A szivarólom a kuttyogató harcsázás nélkülözhetetlen kelléke, de használják a balinozó műlegyes szerelék végén hármashoroggal ellátott változatát.
Az ólomgolyó szintén gyakran használt súly, fenekezésnél, folyóvízen görgetésnél használják őket.

A pálcaólom a mártogatás elengedhetetlen kelléke. Versenyhorgászok használják előszeretettel a stil-, illetve a cseppólmokat .A sörétólomhoz hasonlóan számozva, dobozokban juthatunk hozzá. Speciális nehezékfajta a fenékmérő ólom, mely a nevéhez hűen az úszós szereléken a víz mélységét, egyenetlenségeit hivatott feltérképezni.

Az úszó

A horgászat jellegzetes segédeszköze. Célja, hogy a csalit a víz különböző rétegeiben kínáljuk fel a halnak, valamint hogy közvetítse számunkra a kapást. Szaküzletekben nagyon nagy a választék, hiszen minden módszerhez más és más úszó típusokat célszerű alkalmazni. Spiccbotos horgászathoz legcélszerűbb a kétponton rögzített úszótípusokat használni . Matchbottal legeredményesebben a hosszú, vékony matchúszókat , illetve nagyobb távolságra ezek testesebb verzióját használhatjuk nagy sikerrel.

Ragadozó halakra a gömbölyded úszók az ideálisak, melyek féken tartják a csalihal víz alatti virgonc kirohanásait . Találhatunk a szaküzletekben speciálisan folyóvízi horgászatra kialakított típusokat is. Az úszók anyaga is igen változatos. Használhatunk műanyag, balsafából készült úszókat, de elterjedtek a pávatoll úszók is.

Hírek

Weboldal készítés ingyen

Szavazás

Tetszik az oldal?
nem
igen
K**** szar
B*** ***!
Nagyon tetszik!
Asztali nézet