M.E.M.CS.H-Magyar Elit Mesterlövész Csapat Honlapja
"Kemény kiképzés érted!"
MENÜ

                                     "Támogató" mesterlövész:A támogató mesterlövészek szokványos jelenségek az Orosz katonai egységekben.


Egy rajba vagy szakaszba beosztott mesterlövész, amely feladata hogy fegyverével támogassa a csapatot. Legtöbbször együtt mozog a társaival, szükség esetén azonban felvehet egy jó magaslati poziciót is, ha a helyzet úgy kívánja. Fegyverével kapcsolatban leginkább 300m-en belüli (de legfeljebb 600 méterre lévő), adott esetben gyors egymásutánban akár több cél leküzdésére kell felkészülni, így itt jellemző az öntöltő mesterlövészfegyver, mint az M21 vagy az SzVD Dragunov, de előfordulnak gépkarabély módosulatok, mint az Mk.10 Mod.1 vagy a HK G36 mesterlövész változata. Miután egy gyalogos egységhez tartoznak, álcázásuk nincs, vagy elhanyagolható. Általában "egymaguk" dolgoznak, tehát saját maguknak kell belőni a cél távolságát, nagyobb távolságnál megbecsülni a szél irányát és erejét, valamint az esetlegesen a levegő hőmérsékletéből fakadóan szükséges korrekciókat. Kiképzésük nem sokban különbözik a többi gyalogos kiképzésétől, de természetesen sokkal mélyrehatóbb a fegyverkezelés és a lövészet része.

 

 

 

                                    "Sima" mesterlövész:Egy mesterlövész valahol Irakban....

Azon mesterlövészek, akik nem gyalogos egységek mellé vannak beosztva, hanem különálló 2 (olykor 4) fős csoportokban működnek. A mesterlövész-párok a II.Vh-ban, a szovjet hadseregben jelentek meg, jelentős könnyítés a mesterlövésznek, hogy ha van egy segítsége, aki átveheti tőle a célok azonosításának és a távolság megbecslésének feladatát, valamint aki "hagyományosabb" kézifegyverével megvédheti, ha rajtuk ütnének. Feladatuk bizonyos területek megfigyelésével, a területeken áthaladó ellenséges erők azonosítása, adott esetben semlegesítése, különös figyelemmel a kiemelt célpontokra (rádiósok, tisztek). Noha a rejtőzés és az álcázás náluk már fontosabb kritérium, messze vannak attól a szintől e téren, amit a "felderítő" mesterlövészek képviselnek. Jellemzően egy, a célzónára jó rálátást nyújtó, lehetőleg jól álcázott vagy védett poziciót vesznek fel, és idődöről időre poziciót váltanak. Feladatuk védekező felállás esetben a "zónaszűkítés" vagy "zónatiltás", vagyis az adott zónában megjelenő ellenséges katonák likvidálása, és ez által a további ellenséges erők távoltartása a zónától. Általában 300-600 méteres lőtávolságra rendezkednek be, de mivel sok célpontal kell számolni, náluk egyaránt jellemző az öntöltő mesterlövész fegyver, és a forgó-tolózáras is. Sok egyéb tekintetben azonban hasonlít a munkamódszerűk a felderítőkhöz, ezt a következőkben tárgyaljuk. Kiképzésüknél helyt kap az egyéni döntéshozásra való felkészítés, és természetesen egy igen alapos mesterlövész kiképzés.
 

 

 

                                                                                               "felderítő" mesterlövész:


Német felderítő-mesterlövész páros.

Az ellenséges vonalak mögött különállóan, kisebb, általában kétfős csapat. Feladatuk az információgyűjtés az ellenfél haderejéről, mozgásukról, utánpótlásukról, és eközben elpusztítani a kiemelt fontosságú célokat (pl. tisztek, rádiósok), zavart okozni (pl. az utánpótlás szállító konvojokat támadva) vagy katonai erőket lekötni (egy kétfős "sniper-scout" egység akár egy század nagyságú katonai erőt is lefoghat, folyamatosan zaklatva azt), újabban emellett még a kemény célpontok azonosítása és célmegjelölése a légi csapáshoz is rájuk tartozik, sőt, a találat kielemezése is. Kiemelten fontos számukra az álcázás és a rejtőzés, általában az un. "Ghillie" álcaruhát viselik, és ügyelnek arra, hogy folyamatosan az adott terepviszonynak megfelelően nézzenek ki, hátrahagyott nyomaikat igyekeznek minimalizálni, illetve eltüntetni. Kétfős mesterlövész-osztag esetén az egyik tag a mesterlövész, a másik tag a megfigyelő, aki egyfelől egy nagy tűzerejű fegyverrel rendelkezik (az USA fegyveres erőinél jelenleg jellemzően M16A3/M203, vagy hasonló (pl. M4A1) fegyverrel), hiszen az ő feladata a lőpozició védelme, másfelől a mesterlövész akciója közben megkeresi és azonosítja a célpontokat, megadja a mesterlövésznek a célpont(ok) távolságát, illetve a szélsebességet, valamint ő értékeli a találatot. A megfigyelő és a mesterlövész kiképzése azonos, általában a jobb kezűek lesznek a mesterlövészek, és a jobb fejűek a megfigyelők, hiszen nekik kemény matekot kell végezni, hogy a hőmérséklet, a szél és a távolság függvényében milyen korrekciókra van szükség (persze ez erősen egyénfüggő, a mesterlövész is lehet nagyon jó e téren, és saját maga határozhatja meg szükséges korrekciókat a megfigyelő adatai alapján). A célkörzetbe érve felkutatnak egy ideális lőpoziciót, amely egyfelől jó rálátást biztosít a célkörzetre, másfelől kellően rejti is őket. Ezután "kicuccolnak", a lőpoziciót kellően álcázzák, kipakolják a felszerelésüket, majd felmérik a célkörzetett, referenciapontokat meghatározva (pl. sárgáslevelű fa, őrbódé, vagy kuka, stb.), amely távolságát lemérik és később viszonyítási pontként használják fel őket. Több cél esetén a megfigyelő "tag" kártyát készít, amelyen feltünteti a célpont távolságát és főbb jellemzőit, így gyors egymásutáni célleküzdésnél a mesterlövész már tudja, hogy milyen apróbb korrekciókra van szükség.

Egy megfigyelő/mesterlövész párbeszéd kb. így néz ki:

Megfigyelő: Célpont! "C" Szektor, TRP (Célpont Referencia Pont) négytől jobbra 50, fel 50.
Mesterlövész: Nyugtázva, "C" szektor, TRP négytől jobbra 50 és fel 50.
Megfigyelő: Magányos katona fekete barretben, hátán AK.
Mesterlövész: Nyugtázva, magányos katona fekete barretben, hátán AK. Célpont azonosítva!
Mesterlövész: 2 mil a sliccétől a fejéig. (1 mil = 1000 méteres távolságból 1m magasság, a katonai optikai távcsöveknél általában mil beosztású, így lehet következtetni a távolságra, ha egy cirka kétméteres ember nyolc mil magasnak látszik a távcsőben, akkor mintegy 250 méteres távolságra van, de manapság már inkább lézeres távolságmérő használ a megfigyelő a távolság megállapítására)
Megfigyelő: Nyugtázva, 2 mil a sliccétől a fejéig. Távolságot 500-ra állítani.
Mesterlövész: Nyugtázva, távcső 500-on.
Megfigyelő: Szél ballról jobbra, 6 mérföld, tarts egynegyed mil-t ballra.
Mesterlövész: Nyugtázva, szél ballról jobbra, 6 mérföld, egynegyed mil-t ballra.

Bummm...

Megfigyelő: Találat a mellkason, célpont kiiktatva.
Mesterlövész: Nyugtázva, célpont kiiktatva.

A kiképzés igen alapos, magas szintű állóképességre, és nagy fokú önállóságra van szükség, minde mellett a különféle terepviszonyok közötti tájékozódás és túlélés képességét is el kell sajátítani, ahogy a rejtőzésködést és álcázást is. Miután felderítő tevékenységet végeznek, ismerniük kell a különféle technikai eszközöket (pl. megállapítani, hogy milyen légvédelmi rendszer van az orruk elött, milyen radarral), kezelni és karbantartani kell tudni a rádiójukat, és természetesen piszok jó lövészek is kell lenniük. Ebből látható, hogy a mesterlövészek elitjét ők képviselik, noha a legtöbb hadseregben a "sima" és a "felderítő" mesterlövész feladatkör összeolvadt.


USMC felderítő-mesterlövész páros

A mesterlövész esetén az elvárások (USMC):
-Első osztályú fizikai állóképesség és teljesítőképesség.
-Kitűnő minősítés a lőgyakorlatokon.
-Inteligens, hidegfejű, tanulóképes, döntéshozásra képes természet.
-A gyalogos taktikák teljes körű ismerete.
-Jó tájékozódási képesség, térképolvasás és az iránytű használatának elsajátíatása.

Kizáró okok:
-Balkezesség (kivéve, ha nagyon magasszintű a tudása)
-Szemüveges (kivéve, ha nagyon magasszintű a tudása)
-Dohányzás (kivéve, ha nagyon magasszintű a tudása)
-Kontrolálhatattlan érzelmi kilengések.

Egy USMC mesterlövész-páros felszerelése:

-1db M40A3 mesterlövészpuska, 10x nagyítású távcsővel.
-1db M16A3/A4 gépkarabély (4x nagyítású távcsővel, alkalmanként M203-al)
-1db .45ACP M1911 pisztoly
-1db x20 nagyítású M49 megfigyelőtávcső
-2db Nagy látószögű binoculár távcső, mil beosztású szálkeresztettel.
-1db Rádióberendezés
-1-1db éjjelátó fegyver távcső és megfigyelő távcső, szükség esetén.

                                       "Nehéz" mesterlövész:


Elöl Rai M500 .50BMG kaliberű mesterlövész puska, hátul M21.


Igazából a "sima" mesterlövészek közé tartoznak, azonban nagy űrméretű rombolópuskáik inkább az ellenséges könnyen páncélzott vagy páncélzat nélküli eszközök elleni harc a feladatuk. A 12.7mm vagy akár 14.5mm páncéltörő lövedékek a páncélzott szállító járművek többségén úgy mennek át, mint kés a vajon. Az 1980-as évektől kezdtek elterjedni a nagy űrméretű mesterlövész fegyverek, a nagy, nyílt terepen ugyanis elvi lehetőség van akár 1km-ről vagy még messzebbről is célzott lövést leadni, és ezek a nagy energiájú lövedékek kevésbé érzékenyek a szélre, illetve laposabb a röppályájuk, mint a kisebb űrméretű puskalövedékek. Ugyanakkor alkalmazásuk inkább egyfajta hóbort lett e tekintetben, mint szükségszerűség (bővebben a fegyvereknél).
A nagy kaliberű fegyverek másik előnye a taktikai felhasználás - például egy konvoj élen haladó járművét a megfelelő helyen kilőve az egész konvojt meg lehet torpantani, aztán aknavetővel vagy vállról indítható rakétákkal valóságos mészárlást lehet végezni köztük.
 
                                     Mesterlövész-elhárító:


Counter-sniper oktatás valahol amerikában.

Sárkány ellen sárkányfű - mesterlövész ellen egy másik mesterlövész a legjobb védekezés. Ha már tudjuk, hogy egy területen ellenséges mesterlövész dolgozik, akkor a legjobb védekezés a saját mesterlövészeinket is a területre küldeni. Ők ezután a lehető legkevésbé feltűnően felmérik a terepet, és megkeresik azokat a pontokat, ahol potenciálisan ki lehet alakítani egy jó tüzelési poziciót - és elhelyezkednek úgy, hogy ezekre jól rálássanak. Utána már csak várnak, hátha feltünik valahol, esetleg tüzet nyitva elárulja magát.
A témához tartozik egy érdekesség: biztos sokaknak feltünt, hogy az utóbbi időben az USA fegyveres erőinél megjelentek az "alacsony láthatóságú" (low visibility), vagy éppen álcázószinekben pompázó rendfokozati jelzések és országjelzések. Ennek oka szintén a mesterlövészek dolgát megnehezíteni - hogy minél nehezebb legyen kiszúrni a tiszteket (a tisztelgés elhanyagolása a frontvonalon szintén bevett szokás már jóideje). A mesterlövész elleni főbb lehetőségek: ha a lövedék egy tárgyat (pl. falat, fát) ér, akkor abba egy ceruzát vagy tollat dugva meg lehet állapítani, hogy nagyjából merről jött a lövés - tehát megadja a mesterlövész hozzávetőleges pozicíóját. Egy másik lehetőség a torkolatűz vagy a dörej alapján való behatárolás, az elöbbi eléggé esetleges, hiszen éppen rá kell látni a fegyver csövére, és az utóbbi sem ad sokszor biztos pontot (főleg olyan helyen, ahol sok helyen megtörhet a hang, pl. épületek között).


A kép eredeti felirata szerint NAVY SEAL counter-sniper oktatás. Érdekes és találékony mindenestre a fegyver és a lövész álcázása.

Jobb megoldás felverődő port keresni, amelyet a csőtorkolatnál kiáramló lőporgázok vernek fel. Ha a biztos pozició nem ismert, bevett szokás a legvalószinűbb tüzelési pont vagy pontok tűz alá vétele - ha másra nem is, de a pillanatnyi morálra kedvezőleg hat. Ennek drasztikusabb megoldása a tűzérségi vagy légi csapás a feltételezett pozicióra. Ha a feltételezett pozició ismert, lehetőség van még például a füstgránátok általi álcázásra, a füst megfosztja a pontosság általi előnyétől a mesterlövészt, míg az esetleges géppuska-tűzfedezetett kevésbé érinti (természetesen e fedezettűz inkább csak a mesterlövész fedezékbe való üldözését szolgálja, hiszen találatot elérni így szinte reménytelen - ám még mindig esélyesebb a sok leadott lövés miatt, mint hogy a mesterlövész találjon el valakit).
Mesterlövészek felderítésére az utóbbi években kezdenek elterjedni a járművekre telepített "fülelő" berendezések. Ezek egy mikrofon-árbócból (6, vagy több mikrofonnal) és egy számítógéppől állnak. A lövés hangjának a különböző mikrofonokba való érzékelése közötti idő alapján képesek meghatározni +/- 15-20°-os pontosságal a hang forrását, egy AK-47-esből leadott lövést pedig a tereptől és a háttérzajoktól függően 50-150 méterről "hall meg" berendezés.


A "fülelő" mikrofon-árbóc.
   Rendőrségi mesterlövészek:


Egy SWAT mesterlövész pózol

Alapjaiban térnek el katonai mesterlövészektől. Az ő doktrinájuk alapvetően a célszemély 100%-os azonosítása és leküzdése, viszonylag kis távolságból (100-150m). A rejtőzködésre kevésbé adnak, viszont a megfigyelő sok esetben szintén jelen van, első sorban a célszemély(ek) megtalálása és beazonosítása céljából. Fegyverzet terén nagy szórás van, miután legtöbbször csak egy lövés leadására van esély, a forgó-toló záras puskák ideálisak a feladatra - ám az 1972-es Olimpia utánm, a terrorelhárítás előtérbe kerülésével felmerült az igény, hogy adott esetben több, erősen felfegyverzett célpontot is le kell tudni küzdeni. Ezen feladatra jellemzően öntöltő 7.62x51mm-es mesterlövészpuskák terjedtek el (pl. HK PSG1), míg a hagyományos célra jellemzően forgó-tolózáras puskák 7.62mm körüli űrméretben

Hírek

Weboldal készítés ingyen

Szavazás

Tetszik az oldal?
nem
igen
K**** szar
B*** ***!
Nagyon tetszik!
Asztali nézet