M.E.M.CS.H-Magyar Elit Mesterlövész Csapat Honlapja
"Kemény kiképzés érted!"
MENÜ

 

Ezt a maroklőfegyvert azért emeltem ki,mert a ma gyártott maroklőfegyverek közül ,a "legerősebb"(más az elmélet és a gyakorlat!)

A Desert Eagle, úgy is ismert mint Magnum Eagle[1] egy öntöltő pisztoly, amelyet az amerikai Magnum Research Inc. és az Israel Military Industries Ltd. fejlesztett ki. Eredetileg csak egyetlen .357 Magnum kaliberű változat volt kapható, de mára a fegyver jellegzetessége lett, hogy különösen sok változata van. Az elérhető kaliberek a .44 Magnum, .41 Magnum, .50 Action Express és .440 Cor-Bon kalibererekkel bővültek, illetve több különböző csőhosszal és változatos, akár arany bevonattal is rendelhető. A Magnum Research több különböző változatú, rövid hátrasiklásos Jericho 941 pisztolyt is piacra dobott a Baby Eagle név alatt, de ezek szerkezetileg teljesen különböznek, csupán a külső formatervezése hasonló az eredeti Desert Eagle-hez.

Tartalomjegyzék

[megjelenítés]

 

Szerkezeti kialakítása [szerkesztés]

Szerkezeti rajzok a 4,619,184 számú szabadalomból, amelyek a Desert Eagle gázdugattyús mechanizmusát mutatják

Az eredeti terveket a Magnum Research-nek dolgozó Bernard C. White készítette, aki egy gázdugattyús mechanizmusú pisztolyt szabadalmaztatott 1983. januárjában. Ez szolgált alapul az 1985. decemberében beadott szabadalomnak, amelyet már az IMI nyújtott be és ez került végül sorozatgyártásra.A gyártást elsősorban az IMI végzi Izraelben. Izraelen kívül pedig kizárólagos forgalmazó a Magnum Research. De egyes példányok (és alkatrészek) korábban Maine és Minnesota államban is készültek.

A fegyver különlegessége, hogy a használt nagy erejû lõszerek (.357 és .44 Magnum) korábban, csak revolverekben voltak használatosak, mivel a hagyományos zárolási megoldásokkal rendelkezõ öntöltõ pisztolyok nem voltak képesek kezelni õket. A .50AE lőszert pedig külön a Desert Eagle-hez fejlesztették ki. A hagyományos rövid és hosszú hátrasiklású rendszerekkel szemben, itt a gépkarabélyoknál használatos gázdugattyús megoldást alkalmazták. Ebben az esetben, egy vékony csatorna vezeti el a lőporgáz egyrészét. Ez a gázmennyiség egy hengerbe torkollik, ahol a megnövekvő gáznyomás egy dugattyút tol hátra, ami pedig magát az újratöltő mechanizmust hozza működésbe. A csõ alatt elhelyezkedő két helyretoló rugó és forgó zár adják a pisztoly közismert, szembõl háromszögletû profilját és vaskos alakját. Az akár 10 inch hosszú csőtöl kezdve a kezelõszervekig, szembetûnõen minden sokkal nagyobb méretű, mint más pisztolyokon. A vastag markolat miatt az elsütõbillentyû elérése a kisebb kezû, (esetleg női) lövészeknek gondot okozhat. A nagyon hosszú töltényhüvelyekkel való üzemelés céljából a szán felül teljesen nyitott, így nincs probléma a hüvelykivetéssel.

Változatai [szerkesztés]

A mai változatok ( a korai Mark I kivételével) azonos tokra épülnek, így ízlés szerint számos variáció hozható létre. Egy .50 Action Express kaliberû Mark XIX változatból, leglább 8 különféle pisztoly rakható össze.

Mark I és VII [szerkesztés]

A Mark I vagy röviden MK I volt az első sorozatgyártású modell .357 Magnum and .44 Magnum kaliberben. Acél illetve alumíniumötvözet tokkal volt forgalomban, ami kisebb méretű volt mint a ma is használt közös tokok.

A Mark VII vagy röviden MK VII a 90-es évek közepe óta nincs gyártás alatt, de eredeti alkatrészei még mindíg kaphatóak. A Mark I-hez képest újdonság volt a .41 Magnum, majd a .50 Action Express kaliber, illetve az állítható elsütőbillentyű, valamint itt már gyári készletben adták a 6 és 10 inch hosszú csöveket is.

Mark XIX [szerkesztés]

A Mark XIX a legújabb napjainkban is gyártott modell, amely .357 Magnum, .44 Magnum, .50 Action Express és .440 Cor-bon töltényekkel üzemel. A gyári készletben csak a 6 és 10 inch hosszú csövek találhatóak meg.

Jericho/Baby Eagle [szerkesztés]

A korábban Jericho 941 néven ismert Baby Eagle pisztolynak csak külseje és neve hasonlít a Desert Eagle -re, de annál sokkal rövidebb és teljesen más rövid hátrasiklásos elven működik. 9 mm Luger, .40 S&W, .41 Action Express és .45 ACP töltényekkel működik.

Micro Desert Eagle [szerkesztés]

Szintén csak nevében és külső formatervében mutat hasónlóságot a Desert Eagle -el. Egy cseh gyártól vett licenszt forgalmazott ezen a néven a Magnum Research. Egyedül .380 ACP tölténnyel működött.

Felületkezelések, bevonatok [szerkesztés]

A fegyver egyik különlegessége, hogy számos bevonat és felületkezelés illetve azok kombináicója kérhető hozzá. A teljesség igénye nélkül néhány:

  • arany
  • fényes nikkel
  • selyemfényû nikkel
  • matt króm
  • polírozott króm
  • fényesre polírozott króm
  • polírozott, kékített
  • színezett titán-nitrid
  • egyedi gravírozott és fém-intarziás felületek
  • bármelyik kivitel kérhető színarany kezelőszervekkel

Filmipar és videójátékok [szerkesztés]

A pisztoly kivételes méretei és az opcionális aranybevonat miatt státuszszimbólumnak számít, így számos akciófilmben illetve videójátékban szerepel, gyakran mint marketing fogás a forgalmazó részéről. A forgalmazó honlapja, illetve a fegyver kedvelői is számon tartják, hogy mely filmekben és videójátékokban szolgált kellékként. A teljesség igénye nélkül néhány, amelyekben látható a fegyver valamelyik változata (részletes listáért lásd források):

Filmek [szerkesztés]

Videójátékok [szerkesztés]

Hírek

Weboldal készítés ingyen

Szavazás

Tetszik az oldal?
nem
igen
K**** szar
B*** ***!
Nagyon tetszik!
Asztali nézet