M.E.M.CS.H-Magyar Elit Mesterlövész Csapat Honlapja
"Kemény kiképzés érted!"
MENÜ

-Mesterlövészek / Snipers

cp-76

“Ezek a férfiak és nők a legkeményebb tengerészek a világon Sir, ezek az istenverte barmok a legbrutálisabb, legjobban kiképzett katonák ebben az országban. Meg se hallgassa azokat a hülyeségeket hogy néhány céges vagy más katonai alakulathoz tartozó mesterlövész jobb náluk. Ezek képesek szétlőni egy tankot, egy bolhapiacon árusított, rozsdás csövű 0.22-es puskából kilőtt egyetlen lövedékkel. Ők a legjobbak.”
Gunnery Sergeant Louis Eckels, 3/8 Felderítő/Mesterlövész szakasz


Az USMC Felderítő/Mesterlövész osztag a világ egyik legjobban kiképzett mesterlövész alakulata. Ha azt a parancsot kapják : a célpontjuk egy testőrökkel zsúfolt, páncélozott kocsiban, egy ködös erdő közepén tartózkodik, ők csak annyit felelnek : No Problem! És ha ezt mondják, valóban megoldják a feladatot.


“A kiképzés nagyon kemény, egészen a tűrőképességük határáig hajtják az embereket. Ha a küldetés azt követeli meg a tengerészektől, hogy három napig egy helyben álljanak, úgy várják a célpontot, akkor vagy megvárják míg letelik az idő, vagy ha a célpont felbukkan elvégzik a munkát majd lelépnek.
Gyakran használunk műérzetet a kiképzés során, de ez csak az agyat terheli meg, nem a testet. Ezért van szükség a kőkemény fizikai kiképzésre. Sok ember panaszkodik is emiatt, de meg kell érteniük, egy tengerésznek minden szituációban fel kell találnia magát, ezért minden szituációt végig kell próbálnia. Az én feladatom ennek a megértetése. Ez a legnehezeb. Azok, akik túlélték a kiképzést, már megtanulták, mi az élet igazi értéke és megértik jelmondatunkat : Kemény kiképzés – érted !”

Gunnery Sergeant Linda Hamilton, USMC Felderítő/Mesterlövész kiképző

Kiképzés

A Felderítő/Mesterlövész osztag gyalogos alakulat. Eltérően a többi reguláris katonai kiképzéstől, ahol a módszerek leginkább a gépesített hadviselés felé tolódnak el, az ő feladatuk a célpont megfigyelése, közelébe férkőzése, végül megsemmisítése. Csak az alkalmas tengerésznek aki minden körülmények között képes megőrizni nyugalmát és 400 méterről egy élére állított tízcentest el tud találni. Bár ezt nem kell szó szerint érteni, a legtöbb mesterlövész mégis meg tudja ezt csinálni. A Felderítö/Mesterlövész kiképzés sokkal intenzívebb, keményebb és hosszabb mint egy átlagos mesterlövészé, így a cél érdekében akármilyen magasfokú fizikai és mentális fáradtságot képesek legyőzni. Minden helyzetben feltalálják magukat, az észrevétlen megközelítéstől kezdve egészen a menekülésig. Ebben különböznek a rendőrségi mesterlövészektől, akik az elvégzett munka után vissatérnek a biztonságos lakásukba és megisznak egy csésze forró kávét.
Jó célzókészség, nyomolvasás, követés, rejtőzés, mind-mind olyan szakértelem mellyel minden tengerész rendelkezik, munkájuk hatásos elvégzése és a puszta túlélés érdekében. Nem hibázhatnak, mert lehet hogy ez lesz az utolsó hibájuk. Egyéb szakértelmek is igen fontosak számukra, olyanok mint kommunikáció, más egységekkel való együttműködés, stb… Ezeket leginkább az Első Alakulatnak (lásd Felépítés) kell igazán elsajátítania. A Felderítő/Mesterlövészek magasfokú hírszerzői kiképzést is kapnak, gyakran kell mélyen behatolniuk egy ellenséges területre, megkeresni a célobjektumot, amely lehet egy főhadiszállás, repülőtér, stb…, információkat kell gyűjteniük róla, majd ezekkel visszatérni az alakulathoz. Ha a küldetés megköveteli be kell épülniük az ellenséges környezetbe és bármilyen körülmények közt végrehajtani az akciót.
Ezentúl tökéletesen kell ismerniük és kezelniük olyan eszközöket, amelyeket az akcióik során rájuk bíznak. Ezek a fegyverek, berendezések sokkal változatosabbak mint a legtöbb katonai vagy céges egységnél, mivel a tengerészek a legkülönfélébb körülmények között hajtják végre akcióikat, így felszerelésüket az adott helyzethez igazítják.
A tengerészek közé történő felvételhez a jelentkezőknek egy fizikai terhelés vizsgán kell megfelelniük. Ez a próba abból áll hogy a jelentkezőnek órákon keresztül kell egyhelyben ülnie, ha felbukkan a célpont azonnal lőnie kel, de ha valaki más tűnik fel legyen annyi hidegvére hogy nem húzza meg a ravaszt. Ez egyaránt próbára teszi a testet és a mentális képességeket. A jelentkezők kb. 40 %-a megbukik ezen a próbán, de azok akiknek nem sikerül, nem hasznavehetetlen emberek, csupán egy másik alakulathoz irányítják őket, ahol más képességek szükségesek.
A Confederated American States központi kiképzőbázisa a Parris Island-en található, a Tengerészelé a Camp Lejeune-on. A legtöbb kiképzőbázis északon, a hajdani Kanada területén helyezkedik el, ezeket használja az UCAS Secret Service és az UCAS FBI. Az Észak-Virginiában, Quantico-ban levõ bázis is jelentős. A Felderítő/Mesterlövészek központja Minnesotában, Minnetonkában található, az alakulat tagjai itt sajátítják el az erdei és a városi harc fortélyait. A legtöbb kiképző valaha maga is Felderítő/Mesterlövészként szolgált, ők tanítják a tradicionális tengerész harcmodort. A Gunnery Sergeant-ok nagy tapasztalattal rendelkező személyek.
A mesterlövészeket minden típusú puska használatára kiképzik. Az alapfegyver a Harris Gunworks M42A1 mesterlövészpuska, ezt különböző fegyverkiegészítőkkel szerelik fel. A mesterlövész tréning hat hét, ezalatt szinte csak lőkiképzés van, hogy fegyverüket bármilyen körülmények között tudják használni. Az újoncokat ezután egy általános kiképzésnekvetik alá (mint a Red Flag-nél vagy a Top Gun-nál), ahol az erdei környezetben való túléléstől kezdve a céges taktikákig bezárólag mindent beléjük sulykolnak. Mikor az újoncok megkapják a “Gunnies” minősítést, addigra olyan elit mesterlövésszé válnak, akikért bármelyik katonai egység vagy céges alakulat két kézzel kapkodna. Az egységhez jelentkezőnél nem számít, melyik metatípushoz tartozik, minden hátrány nélkül elkezdheti a kiképzést és elismert tagja lehet az alakulatnak. Mágikusan aktív személyek ritkán jelentkeznek ide, hiszen az embertelen fizikai megpróbáltatást kevésbé bírja a szervezetük. Viszont ha túlélik a kiképzést, a leghalálosabb mesterlövész válhat belőlük. Nem megkepő, hogy a Felderítő/Mesterlövész alakulatnál nagyon sok fizikai adeptus található, és ők kivétel nélkül rendelkeznek a Fájdalomtűrés képességgel.

“A Felderítő/Mesterlövész programban nem szerepel faji vagy nemiségi kérdés. Lehetünk “világoszöld” tengerészek, lehetünk “sötétzöld” tengerészek, az a lényeg hogy együtt vagyunk.”
Brigadier General Mike “Táncoló Medve” Norrburn, CO második Marine Brigade

Felépítés

A Felderítő/Mesterlövész egységeket 48-72 órával a nagyobb katonai akciók előtt riasztják hírszerzés vagy más különleges tevékenység végrehajtása céljából. A bevetésen résztvevők számának alapegysége egy szakasz, amit MEU-nak neveznek. A helyzettől függgően a MEU-t kiegészíthertik hírszerzőkkel és rohamosztagosokkal.

Általános megjegyzés

Az USMC Felderítő/Mesterlövész alakulat a világ legjobb mesterlövészeit tömöríti. Hatékonyságukat csak saját maguknak köszönhetik. Nem rendelkeznek olyan csúcsmodern fegyverekkel, felszereléssel mint néhány más elit alakulat, de bárhol, bármikor, bármilyen akciót képesek végrehajtani.

Felszerelés

Munkájuk tökéletes elvégzésének érdekében a mesterlövészeknek sokféle felszerelést kell tudniuk használni. Általános fegyverük a Harris Gunworks M42A1 mesterlövészpuka, multi-spectral scope-al kiegészítve, amelyet úgy terveztek hogy minden körülmények közt tökéletesen működjön. Ez a fegyver elég ormótlan kinézetű, állandó használatra és kemény körülményekhez tervezték. Ezen kívül használják a Barrett Model 121 nehéz mesterlövészpuskát azon esetekben, mikor a lövedéknek igazán nagyot kell szakítania. Felszerelésük fontos része a Ghillie-öltözet, amely hőszabályzóval és flexibilis, nagy ballisztikus értékű GEL-PAK páncélzattal van ellátva. Ez a ruha ugyanolyan mint amilyet a SEAL mesterlövészek használnak. Szinte mindig van náluk egy 100 kg szállítókpacitású M35 hátizsák. Ebben szállítják a látcsöveket, célzószemüveget, GPS rendszert és más szükséges dolgot.

_______________________________________________________________________________________

1945 után a mesterlövészek ismét a második vonalba kerültek, legalábbis ami az elöljárói érdeklődését (és lóvéosztást) illeti. Az USA-ban csak Quanticóban tartanak fenn a tengerészgyalogosok egy Marksmanship Training Unit-nak nevezett alegységet, s ezt is leginkább a hagyományőrzés égisze alatt (amiben az USMC mindig is erős volt).

Indokí­na (gondolok itt elsősorban az ottani klí­mára) nem kedvezett kimondottan a negyvenes-ötvenes évek francia mesterlövészeinek (nem is voltak sokan): a hőmérséklet, de leginkább a nagyon magas páratartalom szinte lehetetlenné tette, hogy az akkor rendelkezésre álló eszközökkel karbantartsák az igen érzékeny távcsöveket. A másik probléma maga a fegyver: normális katona dzsungelháborúba kézigránátot, rövid géppisztolyt, maroklőfegyvert és kést visz magával (úgy értem: a moszkitóhálón és a hiányos öltözékű nőket ábrázoló posztereken kí­vül), nem pedig egy méternél is hosszabb, kényes, körültekintő bánásmódot igénylő puskát.

sniper
Koreában a jenkik egy picit jobb helyzetben voltak, legalábbis a klí­ma vonatkozásában; gyorsan kiképeznek pár száz mesterlövészt és szét is osztanak nekik Garand M1C, illetve M1D-ket, továbbá – kicsit később – a Winchester 70 Target is szí­nre lép, kart karba öltve a nevadai Unertl cég által készí­tett, és nyolcszoros nagyí­tást lehetővé tevő távcsövekkel. (Az amerikaiak akkor még morcosak voltak a németekre; igaz, a las vegasi céget is egy germán alapí­totta a harmincas években. Naná, majd egy bosnyák…).

Következett Vietnám, ahol az USA mesterlövészei megismerkednek a Remington 700 Varmint karabéllyal és a hozzá kapcsolt Redfield 3-9 x 40-es távcsővel. Minőségi ugrást jelentett; a jenki srácok imádták.
A vietnámiak már nem annyira.

Itt Chuck Mawhinney, egy oregoni vadászcsalád sarja vitte el a pálmát (balra, kicsit hasonlí­t a másik Chuckra): a vietnámi 16 hónapja alatt 103 igazolt áldozata mellett további 216 „valószí­nű” találatát jegyezték fel a tengerészgyalogos mesterlövészek aranykönyvébe. A jobboldalon látható, felvarrható karjelzéses jópofi fordí­tása: Én már akkor is vietnámi veterán voltam, mielőtt ez még divattá vált volna. Finom célzás az amerikai elnökválasztási kampányra, ahol lassan még Hillary is megemlí­ti kortesbeszédeiben, hogy ő is ott volt…
chuck
chuck2
A 103 skalppal Chuck bőven megelőzte hí­res és nála sokkal ismertebb bajtársát, Carlos Hathcock őrmestert (itt látható jobboldalt), akit sokáig aranyérmesnek hittek a maga 93 tuti vietnámiával, s aki többek között megkapta a Bí­bor Szí­vet is.

Hathcock 35 éven át (1967-2002 között) tartotta a távolsági rekordot is: 1967-ben egy távcsöves Browning M2-es géppuskával 2.286 méterről oldotta meg véglegesen egy vietkong összes, evilági problémáját. Róla terjedt el az a hí­r is, hogy egyszer az ellenséges mesterlövész távcsövén keresztül juttatta be a végzetes lövedéket a célszemély jobb szemébe. Ha nem is igaz, mindenesetre szép kép lehetett.

carlos

A tengerészgyalogosok Camp Pendleton-i mesterlövész-laktanyájában a
folyosón egy kí­nai közmondás olvasható:
Ölj meg egyet, félemlí­ts meg ezret.

forrás:http://lemil.blog.hu/

korunk mesterlövészei sem maradnak el az elődöktől csak még nem kapnak akkora publicitást.
A magasan képzett mesterlövészeknek számos akadályt kell leküzdeniük
pl.fegyverismeret,lőelmélet ,balisztika ,álcázás,térképismeret,éjszakai és nappali lövészet stb.azt hiszem nem egy irigylésre méltó tananyag

sniperschool

 

Akiknek sikerül végig csinálni a kurzust elmondhatják magukról:
A Tengerészgyalogság mesterlövésze vagyok!

Néhány mottó amit előszeretettel használnak:
Hiába futsz,legfeljebb fáradtan halsz meg
Láthatatlan vagyok ,de látok és pusztí­tok
a 308-as szellemeket gyárt
One shot one man
671 grains of Diplomacy

(Szerző: usmchun)

_______________________________________________________________________________________

A lövés számí­tása

Egy megfelelően kivitelezett találathoz elengedhetetlen a célpont lövésztől való távolságának kiszámí­tása. Számos GPS alapon vagy lézeres elven működő távolságmérő berendezés létezik ilyen célra, de ha ilyen nem áll rendelkezésre nagy segí­tséget nyújthat a céltávcső MIL DOT beosztása is:

(célpont magassága yardban x 1000)/MIL mérettel = a távolság yardban

(célpont magassága collban x 27.778)/MIL mérettel = a távolság yardban

(célpont magassága collban x 25.4)/MIL mérettel = a távolság méterben

Azondban a célpont magasságára csak következtetni lehet, és távcsövenként változhat a nagyí­tás és a mil beosztás is.

most a hadsereg ill.a tengerészgyalogság által használt távcsö mil-dot rendszerü szálkeresztjének különbségét mutatnám be.
mil-dot
mil-dot
ez a us army féle,látszik ,hogy a beosztás gomb alakuak

mil-dot
mil-dot
ez pedig az usmc féle ,a beosztás ovális.

mil-dot

(Szerző: usmchun)

How to make ghillie suit/ghillie ruha készítése

ghillie
A pilóta overálról minden felesleges zsebet,patentet el kell távolítani,majd a képen látható módon az un.koptatókat rá kell varrni
ghillie1
A hátsó részre kiszabjuk a hálót.lábnál -oldal varrástól-oldal varrásig
ghillie2
A hálót a fehérrel megjelölt helyeken le kell varrni(a cimke a varrások helyeit jelöli nem a mennyiséget)
ghiile4
Miután megvagyunk a háló felvarrásával ,kezdődhet az álca felcsomózása.Alulról haladunk felfelé.
ghillie5
ghillie6
Az álca anyaga,2-3 fajta jutazsák ,kenderkóc.
A felcsomózás nagy türelmet és kitartás igényel(nem olyan gyors mint amilyennek látszik)

ghillie7
ghillie8
sapka
Az álca sapka elkészítése ,nem sokban tér el a ruháétól,csak annyiban ,hogy itt a sapkára rögzítjük a hálót ami lelógva hagyunk a vállunkig
sapka2
És a kész ruha
ruha hátulról
ruha4
Annyi a dolgunk még hogy a koptatót és a ruhát egy kicsit megszinezzük
ruha4

Hírek

Weblap készítés ingyen

Szavazás

Tetszik az oldal?
nem
igen
K**** szar
B*** ***!
Nagyon tetszik!
Asztali nézet